" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Sunday, October 16, 2011

" makhluk bernama 'ego'..."-sem break entries- [part 3]

memandangkan duduk di rumah, diri boleh meberi sedikit ruang untuk menghasilkan entry baru. hanya tulisan,nukilan,..mengexpresskan diri..








terasa mahu berbicara soal SAHABAT....no reason actually...eh tp,..ade sebab sebenarnya,...sebabnya, sebagai muhasabah buat diri sendiri terutamanya,,...juga dedikasi buat sahabat-sahabat yang berkemungkinan "terbukak" laman blog ni....( mintak-mintak la takde yg bukak... :p )..heh..


kalau dulu,time sekolah rendah, perkataan "sahabat" ni..bile didengar, takde la sampai ke hati. iye la, time tu pon, masing2 semua masih budak-budak, hingusan..tak matang lagi..bila melangkah ke sekolah menengah, mula lah mengenal erti sahabat..tp,kadang-kadang musykil juga, bila timbul soal ikhlas atau tidak dalam bersahabat..hinggalah, pada suatu ketika, di akhir tingkatan 4, aku menerima "lamaran"...dari situ, bibit-bibit persahabatan sebenar mula bercambah..baru jelas padaku, atas apa persahabatan ini seharusnya dibina.


"..atas dasar aqidah...bersahabat kerana Allah..."


"ukhuwah"....lagi satu benda baru yg ku pelajari, setelah menerima "lamaran" ini..betapa pentingnya ukhuwah..




sesungguhnya, aku bukanlah seorang sahabat yang baik sepanjang aku bersahabat dengan orang..terlalu banyak rasanya berbuat salah, menyakiti hati sahabat, terkasar bahasa,tindakan, melakukan sesuatu yang sabahat tak senang dengannya, bersangka buruk dengan sahabat sendiri, punyai ego yang tinggi, susah memaafkan sahabat...dan banyak lagi.


paling ketara, dan paling teruk.....aku tak menghargai sahabat..






apabila aku dilanda masalah, tekanan...rasa down, sudah seperti dipijak-pijak...akan duduk di meja bilik, dengan wajah berkerut seribu,memikirkan masalah tersebut. roomate-roomate yang berlegar-legar keluar masuk dari bilik, tidak aku endahkan, seolah-olah mereka tak wujud. sedar perbuatanku salah..tp..tak mau endah...
tenggelam dalam 'dunia masalahku'...pentingkan diri..


hakikat bahawa sahabat2 ku sedia menghulurkan bahu untuk ku menangis di atsnya, sudi berkongsi telinga mendengar luahanku, sudi mengeluarkan air mata untuk sama2 menangis dgnku....hakikat ini tak ku layan..padaku, tak sanggup berkongsi penderitaan..tak mahu org lain turut terjebak dan terkesan dgn masalahku..bgku, agak kejam menjebakkan mrk..sahabat2 ku tak bersalah...


tapi...erti hidup pada "memberi dan menerima.."..berkongsi..
kita tak akn mampu hidup sorang2..gembira sorang2..menderita sorang..




sedar..menyesal..tapi..untuk bangun, berubah, melakukan perubahan sikap..
hmm...amat payah..
ego diri mengatasi...


kalau aje dpt ku injak-injak 'makhluk' ego ini...




-maaf buat sahabat-sahabatku.

4 comments:

musafirdunia said...

salam,,yana..heheh akak berjaya bukak juagk blog awak,,walaupun wak kate mintak-mintak la takde yg bukak... :p )..heh..,,berubah wajah nampak blog yan,thumbs up,,rerajin la update ye nak baca..hehe

s@h@b@t *** said...

anda mampu mengubahnya..InsyaAllah..

Anonymous said...

yana..ni bkn gambar raptor engage kt fb tu ke?-ain

Liyana Rosli said...

ain-

ha'ah..sama kot.