" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Sunday, January 31, 2010

LesEn pnYe paSaL......

fuh, letih mbeng hari ni. aku amek ujian undang2 untuk amek lesen tuh....abih pkol 10 pg...pahtu, instructor aku ade problem skek, xleh amek aku nga geng ake sorang.....end up, pkol 3 ptg baru y amek kami. bayangkan 5 jam aku duk merempat kat tepi2 kedai org....sampai org tgk pelik kami...mula2 aku bulih sabo....rilek aje...patu, dgn aku ngatok nye....bygkn, aku tersenggok-senggok sambil duk congok tepi kedai org...malu gok berase....aku doh la tdo lewat mlm sebelum tu. heh, stadi konon. tp, berbaloi. aku lulus. bulih 49/50.....heh, puah hati.....nasib baik sume susoh payoh berbaloi........hahah.

Thursday, January 28, 2010

aeRo nak bubar next year......

aku pon terkejut mbeng dengo, tp mmg da agak. cg leman bersara tahun nih....cg jo tahun depan, 2011. dohtu, adok da la guru2 penasihat kelab. so, JPNT akan amek smula brg2 pekakasan diorang kat bengkel kelab tuh. skali nga Flight sim n Wind tunnel diambik mereka...dan, cg rosmaini kabo, PK1 mintak ex-aero tulung try figure out ape2 cara untuk elakkan kelab aero smkaka dr dibubarkan..



- wind tunnel yg bakal diambil semula oleh pihak JPNT drpd kelab aeroangkasa SMKAKA pd tahun 2011

pada pendapat aku, kalu cg jo dah bersara pon, kalu mnde tuh ade lg yg minat dan sedia giatkan diri, aku rase kelab tu akan tetap hidup.....aktiviti kalu xde bajet sgt pon, blajo basic je xpe doh...ade bnyk aktiviti yg x perlu keluorkn modal yg bnyk pon.....contohnye, pertandingan glider. x khusus kpd glider kertas aje. buat glider dr ape2 sahaje....asal bulih terbang...kalu pasal guru penasihat kelab plok, sape yg akan gantikan tmpt cg jo??? mmg kalu nk carik yg betol2 setaraf pengalaman dgn cg jo, xde....tp, cg2 teknikal lain kan banyak.....cg LK, cg FIZIK....cg yg akan ganti tmpt2 cg leman dan cg jo pon, mesti terdiri dr kalangan cg2 teknikal...





- flight sim yg juga bakal diambil smula.........

so, kpd geng2 aero. ape kite nok wak....mmg sayang kalu dibubarkan. masih ade pelajar2 smka kuala abang dungun yang punyai minat terhadap aeroangkasa.....

Sama- samalah kite kerjasama untuk selamatkan KelabAeroangkasa SMKAKA....



' AEROANGKASA PENJANA MINDA KREATIF '



eVeniNg sKy viEw in keRteH...

bese petang2, dlm kol 6, penduduk2 di mukim kerteh akan menyaksikan flight Firefly lalu kot langit kerteh menuju ke airport kerteh.......same jugak time kol 7 pagi, bising lah langit kerteh dengan deruman enjin pesawat firefly dan juga heli2 yg berulang alik dr pelantar minyak ke airport................sebenonye, nok kabo, kaco tdo aku je........heheh.


Friday, January 22, 2010

proJeK tiMe cUti...

cuti aku yg panjang nih, mcm2 plan nk wak.....tp, yg jadinye x sume. salah satu projek yg aku rancang sejak aku form 5 sblm spm lg ialah nk berkebun tanam pokok sayur2...... heh, time tgh2 spm, duk ats katil tgh stadi, sokmo berangan ape aku nk wak lps abih pekse.....heh



pagi tuh, sume org g skoloh. tinggal aku sorang dumoh. aku pon tejumpe la biji2 benih pokok sayur yg mak aku da beli sebelum nih. mmg untuk aku pon

.




aku pon carik port yg sesuai untuk buat batas....pe taik aje batas aku wak. leloh jugok woo. pahtu, ptg tu baru aku tanam..aku tanam 5 lubang, 2 biji benih satu lubang......mase proses nak wak batas tuh, rumput situ punye la gagoh, sampai patoh aku pnye gerok mini....debo gok aku.




selepas 1 minggu aku tunggu, sedih nye, satu lubang aje yg tumbuh, yg lain xde harapan......



sekarang nih, tgh tunggu bebuah pulok. kkg bulih menuai hasil.........Insya-Allah.....

Melayu..!!

baru ni aku g hadiri kursus nak amek lesen blajar memandu kat kemaman. pegi kursus ni saje,aku dah dpt rase suasana dunia luo yg sebenar mcm mane. sebenonye, aku mengaku mmg aku ade rase mcm kene culture shock skek. peserta2 kursus yg perempuan, msg2 majoriti supe tule nga fesyen yg same. aku pon x paham ape yg diorang nk tutup kat bdn tu sebenanye. tp, yg paling aku heran nye, tudung pakai....





mase tu juga, aku baru sedo satu hakikat berkenaan sikap masyarakat melayu kite. SGT RENDAH DGN BUDI BAHASE......tp, dlm tv bkn main heboh bahawasanya rakyat malaysia ni amat berbudi bahasa......aku pegi kat kmaman tu, mmg dok au mnde. mane penoh aku amek tahu psl lesen2 nih. rupenye mcm2 borang prosedur kene wak sblm masuk bilik kursus tuh. aku yg terkial- kial nih, ikut arus je la...org wak gitu, kite wak gitu gok. org beratur situ, kite ikut same la...xde org yg aku penah tgk pon sebelum nih katnu.. kerani2 yg jage kaunter, heh, bese la, org melayu, ntah, xtau nk describe guane....bg aku, sedikit SOMBONG la....DINGIN....fuh, aku sabo je...mase dlm ceramah kursus tu plok, yg awok2 jantan ni, aku tgk sendiri. duk dpn aku. mate meliar tgk org pempuan. aku pikir, ' biar betol org ni??' lepas 2, 3 slot, mmg betol...ntahla, agaknye guane kehidupan kat universiti nnti??? Moge2 Allah pelihara diri dan hati aku agar tetap dgn agamaNya....

Tuesday, January 5, 2010

a dedication to all my friends....


video


- gambo2 dlm video nih, aku ambik dr awok2 form aku gok. letih aku search dlm friendster dan facebook. tu pon x abih belat agi nih. banyok g gambo2 hok awok2 tu dok upload lg.....

- semoga segala kenangan dan pengalaman pahit dan manis kite sume bersama akn tetap diabadikan dlm hati dan jiwa masing2. kkgi doh beso masing2, beng lupe kwn2 kat kaka ni dulu.harap2 lepaas kite sume da kluo sekoloh nih, kite jupe lg dlm reunion ke, ka pok eng ting ke, kat pizza hut ke, atau di mana2 saje. lagi best kalu kite blajo kat universiti yg same beso2 kkgi........ok lah, selamat maju jaya semua.....