" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Tuesday, December 20, 2011

koleksi "sampah"..


Setiap dari kita punyai sudut pandangan atau persepsi yang berbeza berkenaan sesuatu itu. setiap PERCEPTION adalah unik bagi setiap manusia. adakalanya anda melihat satu perkara itu bagus, anda menyenanginya..mengkaguminya...namun sebaliknya bagi saya..saya mungkin melihat perkara tersebut suatu yang tidak patut, tidak mempersetujuinya dan tidak menyukainya. begitu juga vice versa. Persepsi manusia itu suatu yang subjektif..



- "sampah" baru di 'bengkel'...motor elektrik,magnet besar tuh...boleh convert jadi dynamo..


cuti semester kali ini, koleksi "sampah" di bilik ku bertambah lagi. hahaha..dan yang seronoknya, pertambahan item "sampah" kali ini...suatu item yang agak payah dan jarang untuk diperoleh..ceritanya bermula apabila suatu hari, stand mixer mama tiba-tiba rosak, tak mahu berpusing..kami baru shj semangat nak buat kek,.."mesin mixer rosak la plaak."...memang habis spoil mood kami gara-gara mesin dah rosak..tapi,sebaliknya bagi aku..mood melonjak!!..  ^^  ..."okeh..beres, angah nak mixer ni,boleh ma..?"...

ibuku dah tak larat nak rasa hairan dan pelik kenapa aku nak benda-benda rosak ni..sibuk mengumpul pekakas-pekakas rosak di bilikku. selalunya, bila mama datang meninjau-ninjau bilik aku..mampu geleng kepala sahaja..bilik aku mereka sudah tak panggil bilik, mereka panggil bengkel. dan "harta-hartaku" semua itu, mereka panggil "sampah"...nampak..? persepsi manusia memang berbeza. 

namun begitu, persepsi atau pandangan itu, tak selalunya berlainan. ada juga kalanya, antara kita punyai persepsi yang sama. sememangnya, bila anda berdepan situasi persamaan persepsi ini,..memang satu rahmat. kerja pun selalunya akan menjadi lebih mudah, kurang perbalahan, tugasan lagi cepat diselesaikan..


tapi sebenarnya, berlainan persepsi dan kepelbagaian pandangan inilah...yang merupakan kekuatan dan rahmat kepada kita. bila banyak pandangan, bermaksud banyak idea..pemikiran akan bercambah, imaginasi berkembang, penemuan-penemuan baru bakal kita discover, jawapan kepada permasalahan mungkin akan diketemukan. bak kata pepatah Inggeris " two heads are better than one.."....lihat rasionalnya pada pepatah tu..


jadi.. ingin ditekankan di sini.. berlainan pandangan itu rahmat..jgn kerananya, kita bertelingkah dan saling berbalah sesama kita..dan persepsi yang paling baik itu, adalah yang berlandaskan iman dan 'aqal. wallahu a'lam.   (peringatan buat diri yg selalu lupa..)

2 comments:

hamiz said...

pertelingkahan pendapat ialah satu rahmat. kenapa saya rasa bosan dengan perbezaan di sini. masih tak tahu apa yang 'orang lain' perjuangkan.

inilah akibatnya, jika berbeza pendapat, tapi tiada kemahiran dalam adabul ikhtilaf.
:p saya rasa saya masuk bab lain. x apa lah, kak yana jdi mangsa.
mood; sedang memerhati, menganalisa. satu tahap , tension, tension!

Anonymous said...

semoga bisa diaplikasi..bukan hanya tangan menari ditaip kata2 ini..syukran atas perkongsian. betol2 menjadi teguran dan mekanisma diri ini u berubah. noga2 enti kuat u berkadapan dgn perselisihan pendapat ini. sbb ia bermua dri hati.


-peringatan buat diri ana yang sgt hina-