" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Thursday, October 27, 2016

"Kita tak pernah ada hak untuk hidup BEBAS.."

"Freedom of speech"

Pertama kali aku dengar frasa ni,..aku fahaminya secara zahir. "Kebebasan untuk menyatakan sesuatu".. Waktu itu, bayangan minda aku sempit. Aku hanya mampu menterjemah frasa di atas dengan bayangan seorang pemuda, berdiri di khalayak ramai..dan berkata-kata, mengeluarkan suara tentang sesuatu yang dia mahu untuk orang ramai ketahui. Dan orang ramai mendengar. Mungkin di dalam fikiran setiap orang yang mendengar, ada yang bersetuju, ada yang membangkang. Namun, secara realitinya, tiada yang berhak pergi ke hadapan dan menakup mulut pemuda tadi, mengahalangnya dari terus bercakap,. Tiada yang berhak bangun dan menyuruh pemuda tadi agar berhenti bercakap. Tiada yang berhak keluarkan pistol dan tembak sahaja pemuda itu. Kerana kita semua punyai hak untuk bersuara..kita semua punyai hak untuk menyatakan menyatakan pendapat dan pendirian kita, kita ada hak untuk menghurai idea dan buah fikiran kita kepada orang..dan kita ada hak untuk terus berkata-kata..lantas menyemai fahaman dan idea kita di benak minda orang lain pula. Kita bebas. Itu hak kita.


and me... I could'nt agree more..





Waktu kemuncak bagi seorang manusia, usia muda. Darah panas, mudah benar nak gelegak..easy to be triggered, easy to be excited. Full of adrenaline. Percayalah..ada sebab kenapa orang-orang tua selalu nasihat,


"Orang muda..memang semangat. Tapi jangan sekali-kali semangat tu semangat kosong. Semangat atau hammasah ni..kena ada acuan, kena ada landasan. Dan landasan itu tak lain tak bukan..ilmu.
Dan sebaik-baik ilmu..adalah ilmu yang diredhai Allah.."


Teringat sewaktu menuntut di ipta dahulu. Waktu itu sekitar tahun 2012. Laungan "Freedom of Speech", "Academic freedom" dan "Freedom of Intellectual" sakan menghambat kampus-kampus IPT di seluruh Malaysia. Orang muda, budak-budak universiti.. AUKU waktu tu bagi kebanyakan mereka seperti gari reput berkarat. It was a threat,..but not something worth to make you worry to stop what you are doing.
Kalau dibuka cerita-cerita tentang "kebebasan bersuara" di dunia kampus IPT Malaysia..banyak kisahnya.

Antara yang menarik, siapa masih ingat insiden bendera Najib diturunkan mahasiswa? Gambar pimpinan negara dikapankan dan dibatu nisankan?



Tidak dinafikan, ada beberapa perkara seperti kebebasan intelektualisme dan akademik, yang sememangnya perlu untuk diperjuangkan semula. Sudah terlampau lama mahasiswa dibisukan, dipekakkan. Universiti jadi seakan kilang. Para mahasiswa mahasiswi IPT Malaysia sudah tentu sedia maklum tentang iklim pada waktu itu. Maka, terjadilah siri-siri kebangkitan mahasiswa, memperjuangkan aset yang telah dipijak.

Tapi..sememangnya..seakan ada sesuatu yang kurang kena.



As the time goes by..pemahaman aku berubah dari satu fasa, kepada satu fasa. Muncul pula "Media Freedom".."Human Rights".."Freedom of Expression".."Freedom of Choice".."Freedom of Sexuality"...
Hidup manusia semuanya mahu bebas..semua mahu diberi hak untuk bebas. Dahsyat dunia.

Lihat sahaja pd "Freedom of Expression".
..kata-kata, tulisan, tindakan..malah apa sahaja yang mampu diterjemah atau diekspresikan kepada orang ramai, berhak untuk bebas,..tidak dibelenggu.
Geng Punk, Skin Head,..LGBT's..they all want their freedom to be who they want to be.
Sungguh..satu malapetaka besar buat manusia.



How you express yourself is the way how you live your life.


Kita selaku manusia, diberi akal..dan lebih baik Alhamdulillah apabila diberi Iman, diberi Islam. Kita selaku manusia..tidak pernah ada istilah BEBAS. Selagi mana masih ada Iman di hati, kita semua punyai limitasi, kita semua punyai garisan yang kita tidak boleh sesekali langkah atau langgar.



Everything moves freely, but never beyond the lines of ALLAH.
He's our creator, only He knew the how far the lines should go to provide the best for His creations.



In this wordly life, there is no such thing as true freedom.

Friday, October 14, 2016

"Orang kata baik tak payah baca buku INDIE.."

Alhamdulillah, balik Malaysia ni..antara perasaan paling 'heaven' ialah bila mana inilah peluangnya untuk aku bertapa, menghabiskan beberapa jam di kedai-kedai buku. Bukan borong banyak pun buku..kadang hanya beli sebutir dua. Hanya sekadar cukup syarat..'lalukan tangan, angkat dan belek setiap buku di kedai tu'..Konon-konon macam fast reading la..scanning.

Zaman dah berubah. Sekarang zaman "freedom of speech". Sesiapa sahaja boleh menulis. Express our  thoughts, express what we feel, what we think..tell the world our story.
Kemudian, ditambah lagi dengan pertumbuhan syarikat-syarikat publisher buku-buku indie yang seakan "nyamuk muncul setibanya waktu senja"..bertambah mudah proses itu.

Anyone can write about anything..dan amat mudah untuk publish hasil tulisan kau. Kalau dulu sewaktu di alam persekolahan, kita semua familiar dengan projek buku NILAM. Nadi ILmu Amalan Membaca. Buku kuning. Di dalamnya, terdapat pilihan untuk kita nyatakan genre buku yang kita baca itu, fiksyen atau bukan fiksyen..Walaupun tidak pernah sekalipun diberi penerangan yang jelas tentang maksud sebenar 'Fiksyen dan Bukan Fiksyen'..kami dapat faham dan bezakan antara keduanya. 2 kategori buku.

Satu kategori lagi yang aku tahu, kategori komik/buku bergambar. Pernah jugak tertanya, kenapa genre ini cikgu tidak masukkan sebagai pilihan dalam buku NILAM kami..hehe.

Fenomena buku indie yang sedang trending sekarang, tidaklah sepenuhnya aku katakan ia suatu fenomena yang tidak bagus. Bagus sebenarnya, dalam banyak sudut. Mencungkil bakat menulis, menjadi medium yg "easy but powerfull" untuk menyampaikan sesuatu fahaman/buah fikiran kepada orang ramai, target dan capaian pembaca yg lebih besar...

dan, advantage paling besar yang aku nampak,..dapat berkomuniskasi dan menyampaikan sesuatu ilmu/fahaman/buah fikiran dgn lebih efisyen. Buku indie berjaya bercakap dalam bahasa masyarakat semasa. Tak dapat dinafikan, peminat buku-buku indie kebanyakannya masyarakat Gen Y..Gen Z..
Golongan tua dan orang lama sedikit tidak senang dengan buku indie. Begitu juga golongan pencinta bahasa Melayu..guru-guru BM, para sasterawan..
Mereka stress..katanya buku-buku begitu merosakkan bahasa.

Aku sendiri pun kadang-kadang stress. Ada yg aku rasa "unacceptable" untuk jadi tajuk buku..baru tengok tajuk, belum lagi belek isinya.
Tajuk sahaja dah teramat rojak dan pasar bahasanya. Malahan, lebih menyedihkan..ada yang LUCAH!!







Tidak dinafikan..buku-buku indie, sekalipun mendapat tentangan golongan pencinta bahasa..ia ada kuasa dan kelebihannya yang tersendiri. Benar, mesej suatu elemen yang penting untuk kita katakan penulisan itu suatu penulisan yang baik. Tetapi, MESEJ bukanlah segala-galanya.


Lihat juga dengan apa MESEJ itu disulam?..
Lihat semula, atas laluan mana yang dipilih untuk MESEJ tu sampai kpd kita?

LUCAH, FITNAH, BOHONG, MEMBUKA AIB, MELAGA-LAGAKAN ORANG..?


Biasa kita dengar, "Don't judge a book by it's cover"...
There might be some truth in it.. I mean,..literally, when we speak about judging books.



Ironi juga, bilamana kita letak buku INDIE v.s buku KOMSAS yang diluluskan sendiri oleh KPM. Siapa masih ingat kontroversi Novel KOMSAS Tingkatan 2 (Novel Pantai Kasih) yang dikatakan mengandungi unsur lucah dan inappropiate?



Aku tiada masalah dengan buku INDIE..sungguh. Malah, siap dah pasang impian untuk terbitkan hasil-hasil penulisanku suatu hari nanti. Medium paling berpotensi,..tidak lain syarikat- syarikat penerbit buku INDIE juga. Papa Mama dah beberapa kali ulang.. "Angah pun boleh jugak buat buku,.tulislah."






Dubook..Kata-Pilar..Lejen Press..Fixi...Dewan Bahasa Pustaka (DBP)...PTS..Kemilau Publika..Galeri Ilmu..Telaga Biru...banyak lagi...tak tertulis..Besar amanah menjadi syarikat untuk publish bahan-bahan penulisan ni. Setiap penulisan itu ilmu.


Kepada syarikat-syarikat penerbit,..kepada para penulis, yg tegar atau yang baru hendak berjinak..
kepada para pembaca yang sentiasa dahaga mencari bahan untuk dibaca..
Jangan pernah pisahkan akhlak Islam dengan kalian dan apa yang kalian buat.

"Don't ever leave ISLAM aside in whatever we do in life.."

To: Dear me..