" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Friday, November 12, 2010

:: peluang yg tidak seharusnya dipersiakan ::

alhamdulillah...tu je yg mampu ku luahkan. syukur kepada Allah kerana telah menakdirkan aku tercampak ke pusat pengajian penuh barakah ini. rasa amat bertuah kerana merasakan bahawa semenjak satu sem berada di sini, semuanya baik2. sahabat2, lecturer2, senior2 malah pekerja2 serta staff di sini, semuanya Alhamdulillah. seolah-olah mengatakan bi'ah di kampus ku ini amat menenangkan berbanding sesetengah kampus lain yg pernah aku berkesempatan merasainya. namun, perkara utama yg amat aku kagumi di sini, adalah budaya cintakan 'lmu. selama aku hidup, tak pernah aku rasa suasana sebegini, di mana manusia berlumba-lumba mengejar ilmu. kalau dulu, zaman2 sekolah, kita hanya pergi ke sekolah, duduk dlm kelas dan tunggu cikgu masuk kelas. kalau cg datang, kite belajar, kalau cikgu tak masuk kelas hari tu, kite pon mcm tak kisah mane. perasaan suka kepada 'ilmu itu kurang, bahkan pada sesetengah org, tiada terus..




-ustz sya'ari bersama isteri beliau, Nurul Shuhadah Bt Syuib




malam td, berkesempatan untuk mengikuti talk yg dianjurkan oleh ACAD MEDCY CFS IIUM PJ, bersempena dengan RAFEST 2010. seminggu sebelum, saat aku terpandang iklan2 yg tertampal di sekitar cfs ni, sudah menjangkakan smbutan yg teramatlah dasyat pada talk kali ini memandangkan penceramah jemputan untuk talk tersebut adalah Ustaz Sya'ari Abd Rahman serta isteri beliau, http://www.iskandarfateh.com/. sebelum ni mase sem 1, aku penah mengikuti satu talk oleh beliau, bertajuk " Ketika ku bersujud.."....talk yg berkaitan dgn soal aqidah. itu la first time aku ikuti talk beliau, dan amat2 terkejut dgn sambutan student2. talk yg dijadualkan waktunya 9.00mlm, aku sampai ke venue tuh dlm 8.45mlm...sudah tiada seat!!
terpaksa aku duduk di tangga di bhgian tepi lecture hall tu. aku dikira bertuah sbb katenye, ramai lagi student2 lain yg tak berkesempatan mengikuti talk pada mlm tu sbb dah tak muat hall....begitu la dasyatnye manusia mencari 'ilmu di sini...satu suasana yg agak baru bagiku, dan insya-Allah, akan ku tanamkan juga perasaan CINTAKAN ILMU ini ke dlm hatiku..ini ade link, summary berkenaan talk sebentar td..

http://aozorasyurgamu.blogspot.com/2010/11/perkongsian-love-is-zina.html







selain talk2 yg amat kerap diadakan di kampus ini, setiap minggu juga student2 berpeluang mengikuti kelas pengajian Talaqqi (kitab Bidaayatul Hidayah ) yg disampaikan oleh Al-Fadhil Ustaz Muhadir, juge merupakan seorang lecturer di CFS IIUM. beliau pernah berguru dengan Syaikh Nuruddin Marbu al-Banjari al-Makki, Syaikh Dr. Sayyid Muhammad bin 'Alawi al-Maliki al-Hasani, Habib Umar bin Muhammad bin Salim bin Hafidz dan beberapa org lagi syaikh2 terkemuka. malang bagi aku kerana setakat ini belum pernah berkesempatan mengikuti kelas pengajian ni memandangkan setiap kali ianya diadakan, ada shj masyaqqah buat ku.....dan jadual ku tdk pula terisi bile mlm kelas pengajian tu dibatalkan.....nasibku..insya-Allah, slps ni, aku akn usaha sungguh2 untuk berjayakan diri mengikuti kelas pengajian tu....ini ada link ke blog berkenaan majlis talaqqi ustz muhadir, http://jomtalaqi.blogspot.com/


kalau dalam kelas2 kuliah seharian pulak, lecturer kebiasaannya akan meminta kelas tu supaya mewakilkan seorang wakil setiap kali kelas bagi menyampaikan tazkirah ringkas sebelum pembelajaran bermula. kalau time2 sekolah, perkara mcm ni mungkin hanya dibuat oleh guru2 agama, ust2 atau ustzh2......tp di sini, tidak kire lecturer agama, physics, maths, chemistry...semua sama., membudayakan ilmu serta sentiasa menerapkan unsur2 islamic dlm apa jua subjek yg diajar kepada students, kalau tak buat style student bagi tazkirah pon, lecturer sendiri akan bagi sedikit peringatan bersama sebelum kelas dimulakan, Alhamdulillah...personally, aku rase amat2 harmoni hidup dlm suasana begini.

semoga Allah memberkati bumi CFS IIUM penuh ilmu ini, juga hati-hati manusia yg tekun mencari dan memberi 'ilmu..insya-Allah....

3 comments:

nurul said...

xpelah liyana,ustaz penah ckp pahala org yg g talaqi tu insyAllah same dgn org yg niat nk pegi talaqi..kes anti same je ngan kes ana,b4 dpt ke klas alaqi 4 d 1st time tu,berkali2 terpakse btlkn niat nk gi coz ade halangn2... :)

Liyana Rosli said...

insya-Allah, doa'kan kite same2 diizinkan Allah menghadiri majlis tersebut. eh, nurul mane ni ea?

hamiz said...

subhanallah.... dahsyat nyo... best err kak yana.. nk g gak.
tp still in dilemma, seriously!\
doakan kami, supaya x tersalah plih & x tersasarr, mudh2an, insyaAllah.