" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Tuesday, November 30, 2010

hidup, semua ade happy ending???

Letih, frust, tension, rase down.......perkara2 yg amat sinonim dengan kehidupan mane2 insan yg bergelar mahasiswa.[ fokus kepada mahasiswa ]. salahkah kite hndak merasa begini?? kata org, perasaan tension atau frust ni, merupakan muqadimah bagi seseorang mencetus kejayaan. bile dah stress, tension, barulah pengalaman tu berupaya mengajar kite untuk memperbetul cara atau style kite dan seterusnya, Insya-Allah mencapai kejayaan akhirnya. itu cerita manis ragam perjuangan yg biasa kite dengar. kekalahan masa lalu mencetus kejayaan masa hadapan...


tapi, kalau Allah tak izinkan kite capai satu2 kejayaan itu. contohnya, Allah tak izin kite capai pointer CGPA yg bagus, atau erti kata lainnya, Allah tak izin kite menjadi seorang yg berjaya dengan cemerlang dalam hidup, dlm pekerjaan , dlm kehidupan berkeluarga....dan sebagainya. walaupun sebenarnya kite telah usaha dengan amat dasyat, telah melakukan pengorbanan2 yg besar, telah gadaikan bermacam-macam nikmat. tp, Allah tak izin kite berjaya...apakah maksud ini semua?? cube kite fikir semula, "mungkin baikkah aku kalau Allah bagi pointer yg bagus kat aku?? atau, jadi macam mane pulak??"

pernahkah kita, struggle macam nak mati untuk exam, usaha sudah berganda-ganda beserta usaha mengharap keberkatan Allah, tp setiap kali hasilnya serupa....failure, failure, FAILURE...!!! ana pernah, perasaan menghadapinya amatlah berat..tekanan nya amat dasyat....bayangkan, seolah-olah tidak adil bile kite telah usaha bermati-matian, tp kawan2 lain senang2 dpt cemerlang walhal usaha mereka tak seberapa....


di sini lah sebenarnye, Allah menguji kita. sesungguhnya di sebalik setiap kejadian Allah S.W.T. itu adanya hikmah yg amat besar tersirat...sebaiknya kite try duduk, tenangkan diri, fikir semula apa baiknya perkara yg telah terjadi ke atasku ini..??






pengalaman ana, ana pernah menyertai satu pertandingan, kami kene design, dan seterusnya bina sebuah model kereta F1 yg akan diguna untuk racing antara group2 lain. kerja berkumpulan, semua ahl kumpulan kami usaha keras mengendalikan tugasan masing2...sampai tak tdo malam. d akhir pertandingan, kami hampir2 dinobatkan pemenang, tp Allah tak izin. tibe2 ade seorang hamba Allah dr group lain, mengkomen model kereta kami dan mengatakan yg kereta kami tak tepati piawaian pertndingan. akhirnya, di saat2 akhir, kemenangan kami dibatalkan. drpd tempat pertama mungkin, kami jatuh ke tempat ke-42 hanya disebabkan kesalahn kecil. frust sbb kekalan tu, nk kate sebulan dua, sampai sekarang tak habis sebenanye...haha. bayangkan group lain yg usaha ala kadar atau jalan kemenangan mereka mudah aje..mmg rase amat tak adil..tp mase tu, kite tk nampak hikmah yg tersirat. pemenang2 akan ke peringkat seterusnya(kebangsaan). dah la dekat dengan exam final, financial problem, kene collaborate dengan orang2 yg tak sekepala dgn kite dsb.....mase tu la kite reti nak bersyukur sbb tak menang dulu....sebenarnye, banyak lagi pengalaman yg dpt kite jadikan contoh...sama ada berkaitan pelajaran, keluarga, kawan2....dsb


betullah firman Allah S.W.T., yg maksudnya lebih kurang begini : tidak semestinya semua yg kamu sukai itu baik untuk kamu, dn tidak semestinya semua yg kamu benci itu tidak baik untuk kamu..


jadi kalau kite sesekali diuji Allah, tak kire bentuk apepon ujian itu, ingat sahaje yg semuanya akan membuahkan kebaikan jua kepada kita. cuba untuk bersabar, dan bertahan. belajar meneliti ketetapan Allah, di sebaliknya ade sesuatu yg lain..nanti kita dah tua2 esok, ape ujian yg kite lalui hari inilah yg menjadi tatapan di mase depan nanti...tersengih la anda sorang2 mengingatinya...



kepada shabat2 ana yg sedang menjalani ujian Allah Ta'ala, sabarlah. thabatkan hati. Allah tahu apa yg terbaik untuk kita semua...jikalau ade terdetik di hati untuk menyerah kalah, berputus asa, to give up....carilah sahabat2, Insya-Allah, kami ade untuk kita same2 berkongsi bebanan anta, anti, antunna dan antum semua....ingat, ALLAH IS ALWAYS BY YOUR SIDE...

happy ending hanyalah di syurga akhirat kekal abadi...




30 nov 2010, 02.12AM, 23 Zulhijjah 1431 H - mengarang di kala kebuntuan dengan ujian............Allah, thabatkan hatiku....

2 comments:

wan hanis said...

wow...baru nak buat post pasal ni,yana dah mendahului...thanks a lot..sedang diuji juga ni.Moga dikuatkan..sy hmpir2 nk putus asa.hehehe..nasib baik buka blog yana.

Liyana Rosli said...

heh, same2 thabatkan hati melalui ujian Allah...anyway, jage diri leklok di sane eh... =)