" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Monday, March 21, 2011

:: mEmaNcing itU untUK sEr0nok ::


baru berpeluang nk finish and publish posting ni, dah lame duk jd draft, tak sempat nk post. baru-baru ni, kami sekeluarga p memancing, or kalu org ganu, we call it ' gi ngail '....idea asalnya nk pegi PD, ats tiket percutian keluarga. kononnya, kami akn sewa chalet, pastu naik bot p memancing ramai2...seronok jugak bile denga planning asalnya. lepas ayah dah survey2 di internet, carik tempat nk menginap. aku pon ade tanye sahabat aku, si syamira atiqah kalau2 dia tahu mane2 spot best nk beraktiviti ni. ye lah, dia dan geng2 MRC KC lain baru aje balik dari trip percutian mereka ke PD, mane la tau diorang tahu mane2 spot sedap ni kan. malangnya...akhir sekali, plan nk ke PD dibatalkan. sebabnye, aku pon baru teringat, kat PD kawasan berpantai..ade ke tasik2 gtu?? lagipon, lps survey, nmpak mcm bnyk telan kos kalu nk g bercuti ke PD ni. jd, konklusi ayah aku buat, kami p memancing dekat sungai berdekatan rumah ni je...Sg. Mak Ika...walaupon dekat dgn rumah je, dlm 2-3 km jaraknye, kami tak penah pon p mengail situ. sbbnye, sungai tu bukan spot rekreasi keluarga pon..tak ramai pon org ke situ..


pagi hari yg dirancang, lepas dah brekfast semua, aku memulakan tugasku. "tugas" yg memang seingat aku takde org lain dah dlm keluarga kami yg selalunye buat..memang biasa2 nya, aku yg kene. ayah aku mungkin selalu jugak buat di mase2 mudanya...tugasnya...MENCARI CACING untuk dijadikan umpan..kali ni aku ade helper, adik aku, si afiq. excited dia bile dgr aku ajak p carik cacing same2 kat belakang rumah. kami kumpul segala alat nk menggali tanah,..cangkul kecik dsb, dan terus menuju ke "area" sasaran. biasa2 nye, cacing ni suke duk tempat lembap2 gtu. memandangkan hari tu agak panas, untuk memudahkan kerje2 menggali, aku p siram dulu "area2" target tu. kasi tanah lembut sket. adik aku tanye.."angah, knape siram tanah tu??"..spontan aku jawab,.." takde la, saje..sbb bile siram tanah tu, air masuk dlm tanah. jd, cacing2 kat dlm tu, diorang takot lemas, diorang 'berenang' la naik ats. nnti senang la kite nk carik.."..ntah mane aku blaja ilmu tu, teori sendiri..kesian afiq, terima ajaran sesat aku.



"area" target pertama kami ialah tanah kat tempat base bakar2 sampah. kan bnyk bahan reput situ, bnyk la cacingnye kot...hehe. gali..gali..gali...tu dia!! jumpe cacing pertama, a fat long juicy worm. serius memang besar cacing tu. mungkin sbb ia terima bnyk nutrient hasil dari bahan2 reput yg dibakar...tp, stendet cacing malaysia la..xde besar mane...ok. mangsa pertama ditangkap. masuk dlm bekas. proses menggali diteruskan..2, 3, 4,.....fuh, bnyk jugak rezeki aku pagi tu. berpenat lelah di bawah cahaya matahari pagi yg terik..adik aku sibuk bagitau aku yg cacing2 dlm bekas tu nk panjat kluaq...hape la...





lps tu, sambung menggali di spot same. malangnye, dah tak ketemu cacing lain. Mungkin ade 'cacing informer' yg membocorkan tentang kerje2 menggali aku. mungkin semua cacing dah pakat menyorok blake...haih. jd, aku ambik keputusan untuk p gali kat spot lain. "area" strategik kedua ialah area bawah pokok tin (pokok jambu ara)..pokok ni bnyk berbuah, tp buahnya kurangmanis. jd, kebiasaannya, kalau tak dimakan burung atau monyet2 nakal yg selalu dtg tu, buah2 tersebut akan kembali jd baja kepada pokok tu. hmm..mesti bnyk nutrient kan..jd, bnyk la cacing...memang murah rezeki la waktu tu, tak sampai seminit menggali, dah jumpe cacing pertama...tp, cacing pokok tin ni tak la sebesar cacing tempat bakar sampah..kurus sikit..heheh. proses cari gali diteruskan sehingga cukup kuota yg aku nk. 10 ekor cacing...ok la tu..operasi mencari cacing tamat..-


petang tu, lepas asar, kami bergerak ke lokasi memancing tersebut. kene parking kat luar, then, jln masuk ke dalam hutan2 sket...kemudian, baru berjumpe sungainya...Subhanallah...cantik. takde la cantik mcm kat tasik kenyir tu, tp, masih,...indah. ditambah lagi dgn cahaya matahari petang yg mendamaikan..asalnya, rancang nak pegi sekeluarga. last2, ayah aku tak bagi si adik bongsuku ikut same. alasannya, bimbang adikku 'dimakan' nyamuk2 hutan yg ganas...heh. jd, kami berlima shj yg pergi. papaku, mamaku, adik lelakiku azim dan afiq, serta aku...joran bawak sorang satu kot...haha. konon, action je..



kami carik spot strategik sikit, then, cepat2 set up kan semua joran. pasang kail, pelampung (buoyant), letak timah pemberat,....dan akhir sekali, umpan...sekali lagi, aku disuruh untuk pasang umpan. cacing tu la. aku, pegang cacing boleh. tp, kalau nk cucuk depa kat mata kail....ish..naik ngeri sikit. aku kene pasang umpan untuk joran mama, 5 minit jugak nk ke boleh selesai...eeii..kesian kat depa, sakit kot kene cucuk2 gtu..aku pasang dlm 2-3 umpan camtu. nk pasang yg ke-4 tu, tekak tibe2 naik loya. nak muntah..terus aku campak...biar ayah aku je yg buat..hehe, expert kan..kerje aku, tolong campak joran untuk si afiq. lepas dah campak, lock, pastu bagi dia pegang. action la konon dia tgh memancing nih...haha.



si afiq kerje marah aku je. sbb campak tak jauh la,..dia marah aku sbb tarik tali tegang sgt la...mcm2..nyampah jugak aku, bayangkan, dia suruh aku baling umpan tu jauh2, biar landing kat tempat teduh..." afiq penah bace dlm buku tu, dia kate ikan ni suke tempat teduh. jd baling la kat situ. mesti dpt ikan." banyak cantik, ingt aku handalan sgt ke bab2 mengail ni??....tp, layan je la budak kecik ni...


mungkin dah bnyk rezeki menangkap cacing td, kurang pulak rezeki menangkap ikan. dah hampir sejam kami di situ. barang seko ikan pon tak dapat..aku boring sgt, saje main2 dgn ikan2 guppy yg duk bermain di tepi2 tebing sungai..aku turunkan umpan cacing yg dah kembang tu, bagi diorang makan...seronok jugak tgk..at least ade kelibat ikan..haha. papa ngan azim dah pegi carik spot jauh2. aku, mama ngan afiq, ingt nk p sane jugak la sbb keboringan tak dpt ikan. mulenye, kami nk tinggal je joran ngan kotak alatan memancing tu kat situ. tp, rase tak sedap hati, jd kami bawak la bersama joran2 aje. kotak tu tinggal,....sangkaan kami, xde org kot nk ambik..kawasan tu sunyi, takde org lain pon...kami balik semula, botol air bergolek terbalik.. terperasan la satu bnde hilang. segulung tali tangsi yg ayahku beli sewaktu dia menuntut di US time2 zaman blaja dulu..hmm..mmg dasyat manusia ni eh...sempat lg kebas brg org..


jam dah menunjukkan pkol 6.45pm. hari dah lewat. kami dah pakat2 nk balik. kecewa jugak tak dpt seko ikan pon, tp, SERONOK tu dpt. mak aku kate.." kalau memancing nak dapat ikan, baik pegi pasar ikan je, beli...memancing sbb nak keseronokkan..."..bagi afiq yg merupakan first time dia p memancing ni, excited plak tu, punye la sedih dia, sbb tak dpt ikan. otw balik, bergenang air mate...kecewa agaknye..haha. merajuk kejap..haih..mcm2. ayah aku ckp, mungkin umpan tak sesuai,..ataupon, spot tak strategik...itu sebab tak dpt ikan...papepon, yg penting, seronok dan perasaan mahabbah dlm keluarga tu, dapat..


12 comments:

fighter said...

rasanya,kak yana lagi berbakat mencari cacing lagi kot instead of memancing he3 =)j/k

fighter said...

oh,lupa nak perkenalkan diri,ini ifahz..harap maklum..=)

Liyana Rosli said...

ifahz : ye kot, mmg berbakat nangkap cacing lg kot dari nangkap ikan..heheh.

Anonymous said...

hehe..nice,mahabbah kluarga tercapai,alhamdulillah..
hehe,afiq ngajuk plop..
rs cam btol dh 2..tuan blog ni reti cari cacing dari tangkap ikan..
hehe n lg1,bnyk btol theory afiq tuh

kadet44 said...

anonymous: ntah la si afiq...jenoh melayan...
btw, sapekah anonymous ni?

kak et said...

bestnya dapat p mancing..nak p jugak..xpenah lagi..

Liyana Rosli said...

kak et: p la carik spot...kat kedah tu bukan bnyk ke?? teringin nk mancing di sawah2 bendang...lg bnyk ikan..ikan keli..waaaa..teringin!!

Izzati Hashim said...

lagi suka tengok org memancing dan bertambah suka bila lihat org itu dapat ikan :D

dhia'ulhuda' said...

k.dibah> besnya yana..btol2 dapat mahabbah with family..ayah n adik akak pon kuat mancing..ada jgk join depa..tpi mancing kat laut..kak e.t mai la mancing kat tg dawai..hihi..

Liyana Rosli said...

kak dibah : ow, mesti akak pon expert gak bab2 mancing nih...nuntut ilmu sket pasni...heheh..tg dawai..?? familiar je name ni..??

Anonymous said...

eh,kak dibah pon taw yana pnyer blog ea...waa,dh terkenal kwn ak ni..huhu..
yana:mu ni,wat xtaw plak sape ak :)

Liyana Rosli said...

anonymous: aku tau la mu sape....heheh. nak state ke, boleh je, tp ingtkan mu nk anonymous identity...heheh. bereh, pahni aku address mu name mu ek...