" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Monday, March 7, 2011

"Undescribable"

" Don't think that you are small, not suited for that kind of responsibilities or not enough courages to finish it... All is well if you have positive minded and optimist with your strength and capabilities.. All you must do is do it with your heartfullness. put your soul into it.
and whateva I said here, are also for myself.. which sumtimes I do get down and pesimist..but I pray a lot and do what I could.. then, my spirit n enthuasism and optimism come inside slowly with Allah permission...by then, say Alhamdulillah and do Sujud Syukur always.."


ini petikan nasihat seorang senior kpd aku....thanx akak..

- percikan, semangat yg membuak. asal: air yg tenang



telah melalui 7 extremely awesome crazy days....a whole exciting week...tak tersangka diri ini mampu bertahan...bermacam-macam dugaan dan pengalaman hidup dilalui....tarbiyah hidup..sahabat aku selalu pesan  " mcm mane kite nk mentarbiyah org kalau diri sendiri tak bersedia ditarbiyah...."..sepanjang seminggu merelakan diri ditarbiyah..seribu satu kesimpulan yg dpt aku berikan....ade yg sampai tak boleh nk describe dgn kate2. begitu dasyatnya kuasa tarbiyah. PENGALAMAN ditarbiyah itulah yg mengajar diri, meng influence tindakan-tindakan dan pemikiran kita di masa2 akan datang...mudah katenye, aku rasakan diriku sudah tak sama spt dulu....lain..harapnye, insyaALLAH, lain itu dari sudut positive, bukan negative....


daripada seribu satu input yg aku peroleh, mungkin hanya boleh aku kongsikan hanya secedok di alam maya ini...selebihnya, ku rase hanya dpt kalian semua, rasainya sendiri....LAIN, antara dgr dari seseorang dengan merasainya sendiri....




impak yg paling besar yg aku peroleh ialah tentang self confidence...walaupon tak mengubah diri secara dramatik, bagiku, sudah cukup dengan tercetusnya kesedaran..selepas 'membengakkan' mata berkenaan dgn hal ini, dan setelah mendapat hamburan kata2 semangat dari sahabat2...insyaALLAH, ku bersedia kini. sampaikan ade yg kata mata aku dah jadik mcm "mata ikan"..haha. terima kasih yeh semua. sungguh, mmg segan gile. tak pasal2. kepada sahabat2 ku yg aneh dan terkejut melihatku pada waktu tu, sorry la eh..nk explain pon tak reti..syamira, kak yuni, kak shahira...dan ramai lagi..i'm alright.. papepon, the thing that we can reflect here is that, apabila diberi satu2 tanggungjawab...YAKIN pada diri. JANGAN fikir yg kita ni tak layak, tak mampu, JANGAN fikir yg kita ni kerdil ajeh.. taqdir ALLAH sudah putuskan untuk kita end up in that place..ade sebabnya. PERANCANGAN ALLAH adalah yg terbaik. jadi, knape perlu ragu2 pada Allah??....tugas kita ialah terima dengan penuh rasa amanah, bersyukur....ber'azam untuk berikan yg terbaik..to give our best shot for ISLAM...muntahkan segala kepakaran, kekuatan, kemahiran yg kta ade untuk kemaslahatan ummah... walaupon, kadang2 diri ni ade jugak terfikir, knape aku?? rase mcm ade ramai lagi sahabat2 yg lebih layak dariku. sahabatku ade yg lebih pandai bercakap di hadapan dari aku, ade yg lebih mantap kepimpinannya dr aku, ade yg lebih ber'ilmu dariku.jd, knape aku?..buat masa ni, ape yg mampu aku lakukan bile diterjah fikiran sebegini....YAKINI PERCATURAN ALLAH....sahabat2 lain, ingt, yakini percaturan ALLAH dlm apa jua hal....






- kata mcm mate garfield ok gak,...mate ikan??? ish2...haha


poin kedua yg perlu rase untuk dikongsikn bersama di sini ialah, jgn cepat kita menilai dan judge seseorang itu. kite baru kenal dia 2-3 hari, layakkah kita nk judge dia mcm2?? ape yg aku dpt lihat, there's a reason why a person is like who he or she is now...adakah kita betol2 kenal sahabat kita tuh? tahu keadaan family mereka, tau likes and dislikes mereka, tau masalah peribadi mereka?? bile kita buat sesuatu bersama-sama, kelemahan orang itulah yg kita nmpak dulu, walaupon terserlah kelebihan dan keistimewaan sahabat tu, kta tetap nmpak keburukannya lebih jelas....di sinilah perlunya untuk kita belajar berfikiran P0SITIVE...walaupon dlm keadaan 99% of what we are seeing are all negative, find the 1% positive thing that we can take...dlm erti kata lain,....bersangka baiklah...husnu zon...kenali betul2 dahulu sahabat kita, selami diri dan jiwa mereka. usaha untuk faham betol2 sahabat kita....kate nk berjuang bersama-sama, tp kalau tak kenal sahabat di sisi, bagaimana mahu menang?? bile dah saling kenal, tugas bersama untuk backup each other. bile sorang rase down, ade problem, lemah semangat,...sahabat lain bantu. jd booster penaik semangat...kalaupon ade sahabat yg jenis susah hndak didekati, tak main dipujuk dan di slow talk nih, sebenanye, bagi mereka sudah cukup dgn mengetahui bahawa sahabat2nya take care akn dirinya....( bercakap ats pengalaman diri sendiri..)..ini realiti...dan sebagai seorang sahabat pulak, jgn pula kita jd org yg hendak menerima shj...jadilah juga sahabat yg memberi....jgn kita nk org support kita aje, kita takde pulak support sahabat kita tu...mudahnya, kita mesti seiring memberi dan menerima...

cukup dulu sampai sini coretan aku...to be continued...






5 comments:

.:. NaiMy .:. said...

liyana fighting! tamau da mata ikan ea =P

Liyana Rosli said...

haih, same je kamu berdua ek...kembar ke ape..??

Srikandi Al-Quds said...

spe yg ckp mata kamu cm ikan tu?? haha.. 7 hr tu bile ea?? kih3~

Liyana Rosli said...

rumate akak tu la..ckp sy mate ikan...

Liyana Rosli said...

nway, tq yeh srikandi Al-Quds kerana membantu sewaktu ku bermata ikan tuh...

tp sebenanye jht jugak, nk maen ambik gamba org plak time tu..hish..