" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Tuesday, March 9, 2010

TRAGEDI di Pusat Sains Negara

2 hari sebelum kluo result........


entah kenape, mlm td aku x bulih tido. mcm2 perkara aku terfikir, bnde utama yg ganggu fikiran, result spm yg akn kluo khamis nih. mmg xleh nak tdo langsung....debo pnye pasal. tibe2, ntaah mcm mane, aku teringat satu perkara yg amat2 menggelikan hati, sampai aku x sanggup nk ingat smula. ngeri pulak teringat, mlm td aku sengih sorang2 di kala org lain dah nyenyak tdo....pukul 2 mlm..hahah.

kejadian tu berlaku sewaktu aku berada di tingkatan 3. aku g lawatan sambil belajar [LASBELA]...hari tu hari ke-3 lawatan. tempatt yg kami akn pergi tuh antara tempat terakhir dlm perancangan destinasi kami. Pusat Sains Negara [PSN]...






mmg semangat mbeng nk massuk...dr kecik aku berangan nk g sini. sepanjang lawatan ke PSN tuh, mmg tumpuan aku x teralih langsung....ramai juga pengunjung2 lain pada hari tu. budaak2 sekolah yg ramai. sekolah tadika pon ade.....canggih tadika leni..heh


kemudian, terjadilah satu kejadian. aku jalan ngan kawan2 aku se-group. masuk kawasan bahan pameran FUTURISTIC...so far so good..kawan2 aku main try mesin timbang berat dan tinggi moden...heh. siap ade suara lg kabo result ke kite...aku pon melilau masuk lebih ke dlm...tiba2.........


aku ternampak satu bahan pameran nih, mmg betol2 menarik minat...tanpa berfikir panjang, aku terus 'meluru' ke arah objek pameran tersebut, dlm kelajuan seorang yg berjalan kaki dgn penuh exitement.tiba2, "BOOM"....kepala aku rase sakit, berpinar-pinar pandangan mata....2-3 saat, aku cube stabilkan diri. selepas tu, baru aku sedar ape yg telah terjadi....

aku dah langgar cermin yg menyimpan bahan pameran tu.......

untuk cover malu, aku terus buat olok2 marah ke kwn aku, Shidah, yg tengah main tekan2 butang2 kaat satu alat nih...'weh, rosok kkg...'
hahah....aku pon tinjau kawasan sekeliling, tgk kalu2 ade org terperasan apa yg telah terjadi dlm 10 saat lalu...aku nampak ade 2 org bdok laki skoloh aku...berlegar d sekitar tu...act diorang mcm bese je...jd aku x syak mnde...lega. tp, malangnya, group pengunjung bdok2 tadika tuh, tgk pelik aje ke aku....hahah, kantoi...aku wak bese dan terus ajak shidh g tempat lain [dgn kepalasakit, pandangan berpinar, kaki rasa x jejak ats lantai...mcm jln ats angin]

sepanjang menunggu masa untuk naik ke bas smula, aku tahan sakit je....hampir2 rasa nak pitam. Alhamdulillah, aku survive sampai dlm bas. mase tgh travell ats bas, aku tdo sepanjang perjalanan. aku, yg jenis x tdo time travell.....tdo sepanjang perjalanan. time berhenti nk solat maghrib di masjid kt kemaman....aku rase mcm x brape waras pon solat...aku ade cerite ke geng2 aku 2-3 org....ske je lake2...aku pon mulanya gelak besar kke diri sendiri....tapi...




2 hari lepas pulang dr lawatan tu time aku ngan kawan2 dlm perjalanan pulang dr sekolah menuju ke asrama, hidung aku stat bleeding...banyak....lame mane aku tadah darah nak bulih ke sampai ke tandas asrama....aku mula rase ade yg x kene...kepale pon x berhenti-henti berdenyut....last2, akhir minggu tu, aku mintak balik nk g klinik ngan mak ayah aku. g klnik, kene refer ke speciallist. aku g Kuantan Speciallist Hospital...x cukup aku malu kene cerita hal sebenar ke doktor kt klinik td, sambung pulak cerite ke doktor speciallist nih.....maluuu....aku buat CT Scan, dan result nya ok je...cume ade banyak cecair kt left nasal cavity...doktor tu kate, eventually, ia akn keluar jugak dlm bentuk antaranya, bleeding hidung tu la....heh..





dan teruskan hidup secara normal sampai aku abih pekse pmr....dan masuk ting 4....time form 4, buat hal pulak...hidung aku sgt kerap bleeding. ade tu sampai setiap hari nose bleed, hingga 5 hari....mungkin itu yg effect 'perlanggaran' time aku form 3 tuh...
ape2 pon, aku amat2 bersyukur kepad ALLAH kerana x jd ape2....dah le time tu tahun pekse pmr....harapan aku, aku nk g skali lg ke PSN tu, nk tgk betol2 objek ape yg menjadi penyebab semua ini....

3 comments:

wardatul_syauQah said...

ku msih m'ingati kjadian ini..kehkehkeh...
=)

miss_tganu... said...

wey yana,,,gle la...glak ak..hahah...tu la..jalan tu elok2

kadet44 said...

ingt nis, ...hahah. rasenye seqah hok ingt sekali. shidah pon, sbb aku maroh ye dok pasal....haha