" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Wednesday, July 18, 2012

" Tidak sakit untuk kita berfikiran POSITIF.."

selalu kita dengar orang berkata.." Hidup adalah tentang PILIHAN..". We choose what to do, when to do it, who to become, what to decide, where to be...and so on..


Suasana makin gamat. Makin ramai membanjiri 'lobby area' bangunan hostel. Masing-masing memaparkan 'expression' muka yang keletihan. Sosok-sosok manusia kelihatan berhimpit-himpit di kafetaria. Kedengaran suara-suara berborak riuh, diselang seli bunyi-bunyi perut berkeroncong meminta diisi segera. Sememangnya 'peak hour'.

Dalam keriuhan dan gamat suasana 'lunch break' tersebut, kelihatan satu sosok, termenung keseorangan. Duduk. Tenggelam dalam suasana. Jasad di situ, fikiran melayang. Baru sahaja selesai menerima suatu panggilan telefon yang tak disangka-sangka. 'Still in shock'..

Bulan 5 ini, genap 2 tahun dia menghabiskan masa di situ. Program matrikulasi, sains kesihatan. Hakikatnya bukanlah jurusan yang diidam-idamkan. 'So far'..pointer tidak begitu memberangsangkan. Biasa-biasa sahaja. Dan call dari ibunya sebentar tadi, sememangnya suatu kejutan besar.

" Angah nak pegi blaja kat mesir?ambik medic. Ma ngan Pa tanggung.."

" Istikharah, pikir lu..esok-esok bagi jawapan.."

"..Dah 2 tahun menghabiskan masa di matrikulasi, tak ke rasa macam membazir masa dan duit selama ni kalau sambung blaja kat lain plak?..dah la pointer pon tak brapa nak cantek, cukup-cukup makan je. kalau sambung ke mesir nanti ambik medic. Bukan calang-calang course, bukan calang-calang orang mampu study medic,..mampu ke aku ni??..Mesti orang akan kata, nak lari....'bot' kat sini dah terumbang ambing, senang-senang je tinggalkan bot yg nk karam ni, p masuk 'bot' lain. Selamat..lagipun, kalau sambung blajar ke sana, nnti akn berada bersama student-student yg lebih muda dari kita..malu woo.."

Negatif bukan..?heh..


Apabila berada di tengah-tengah sesuatu dilemma atau krisis pilihan, sememangnya, amat perit. tidak kira dilemma tentang masa depan study, jodoh, dilemma perasaan, hendak menghambur marah atau tahan dan berdiam diri bersabar, hendak berkorban diri dan mengutamakn org lain,..menurunkan ego dan mengalah atau tetap melawan dan berkeras kepala...ianya tetap suatu dilemma yang memerlukan kita membuat PILIHAN. We will become what we chose to be. We will endure the consequences of our action. We will take responsibility for what we've done. And we will learn to live the path we chose. Setiap saat dalam hidup, kita berhadapan dengan pilihan. Kecil atau besar. Remeh atau genting. Oleh yg demikian itu lah, setiap saat juga kita perlu bergantung pd seseorang, supaya menetapkan hati kita yg sentiasa berbolak-balik ini. Siapa lagi yang wujud dan ada untuk kita,setiap waktu,setiap saat, walau di mana kita berada, bila-bila masa sahaja..walau sekerdil dan sehina mana pon kita...melainkan Allah.

dan juga, apabila memikirkan sesuatu...HENTIkan duduk melihat dan berfikir dari kerusi bangku seorang yg NEGATIF!..bangun dan bergerak, duduk di sudut POSITIF. Your life might as well change dramatically.


think positive


Hidup ialah semuanya tentang PILIHAN. Sentiasa berdoa, Allah bimbing hati kita, membuat pilihan terbaik. Dan apabila sesuatu itu terjadi, dan kita tidak menyenanginya,..ingatlah Firman Allah:

" Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi (pula) kamu membenci sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.."

[ Al-Baqarah:216 ]


*muhasabah diri


1 comments:

hamizruslan said...

seriously kak yana ?
u will be in mesir ke nnti ?
patot la tanye hr tu ...
make a nice and best choice ,akak! i will be at ur back , insyaAllah ..
semoga dapat yg terbaik !