" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Sunday, June 3, 2012

Flashback: siri 1

Setiap dari kita punyai angan-angan,personaliti n minat tersendiri. time zaman kanak2,selalu berangan itu dan ini. Ada yang tak mustahil boleh berlaku, ada juga yang terang-terangan, memang mustahil boleh terjadi. Ada yg relevan, ada yang agak gila. Semuanya, hasil kerja imaginasi, persekitaran hidup dan bagaimana pemikiran kita dibentuk.

Aku seorang yang punyai memori yg agak lemah. short-term memory, mungkin. Jikalau flashback hidup, hanya setakat umurku 5 tahun shj yg mampu di recall. Itu pon, samar-samar.
Semasa umurku 10 tahun, waktu inilah paling rapid pemikiran,attitude,minat dan tindakanku terbentuk.
usia 10 tahun, bererti, kita berada di tahun 4 persekolahan sekolah rendah. Tahun 4 dikira tahap 2 sekolah rendah. tahun di mana kita akn mula pelajari subjek2 baru seperti kajian tempatan dan kemahiran hidup. tahun 4 juga, bermulanya hidup kita dgn term UPSR.

Tahun itu, aku Darjah 4. Kami akan mula pelajari subjek baru, Kemahiran Hidup. Cikgu KH ku, cg. Md Zain. First projek, kami dibekalkan satu set ringkas kayu dan paku. kena buat pencil box kayu. Memandangkan kekangan dr segi masa dan peralatan pertukangan di sekolah, kami diminta menyiapkan projek tersebut di rumah. Entah kenapa,aku begitu berminat menyiapkannya. pinjam tukul papa. biarpon habis senget aku memaku kayu2 tu,yg penting, ianya siap. Excited. first time main tukul dan paku. hehehe..Second projek, setiap dari kami diberi mentol lampu kecil setiap seorang. Kami diminta bawak bateri masing2. Projek pd hari itu, connect the circuits. Jadikan set lampu. Punyalah seronok, aku bawa "torchlight" ku itu ke sana ke mari hingga 2-3 hari. Bawa balik ke rumah, x habis2 menunjuk pada mama dan papa.haha..
Sejak itulah, aku jadi excited dengan barang elektronik. pantang ade kereta controll adikku rosak, mesti aku akn kebas,selongkar.sebab?..no reason..nak tengok saja..
Papa pula jenis bertukang juga..so, selalu lah toolbox papa diselongkar. And,after a few years, habit ini sampai pd tahap "kritikal"...(kata mama..)..
Sebabnya?...masuk bilik ku,akan jumpe toaster roti rosak, mesin mixer buat kek yg dah rosak, hair dryer rosak, mesin pam udara akuarium ikan yg da rosak, henfon rosak...dan berkotak-kotak "sampah" elektronik lain.hm.kritikal..kot..

so...this is where attitude n interest no. 1 came from.. ^^
Alhamdulillah..

ok,then..no. 2..

2 comments:

TheThornyMe said...

waiting for a new invention made by you.. ^^

dr.cahayanatrah said...

no. 2?