" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Saturday, April 2, 2011

:: dah petang!! ::

1 april 2011. hari sudah petang. cuaca di luar masih mendung, gelap, hujan dah berhenti kejap. kecewa juga hati ni bila td, tibe2 aje hujan. sepanjang hari ini, dari pagi, cuaca panas molek..eheh, " ku sangka panas sepanjang hari, rupanya hujan di sebelah petang.."..habis terbantut segala perancangan yg telah disusun..sejak seminggu lalu, mukim Kerteh ini rancak beno dilanda hujan, lebat. 29 mac lalu, kerteh dilanda banjir kilat...hujan lebat yg berterusan tanpa henti sejak petang hingga ke malam, akibatnya, tempat2 rendah dinaiki air. Alhamdulillah, rumah kami hanya terkena sedikit tempias dari musibah bencana tu. air tak sempat masuk rumah, hanya selipar, kasut serta bola-bola shj yg hanyut dibawa air. alhamdulillah, semua bende tu berjaya dikutip balik slps dijumpai tersekat di pintu pagar rumah..tak hanyut jauh..


- SRI AL-AMIN kerteh, sekitar kaw. rumahku


pagi tu, beberapa buah sekolah sekitar kerteh ditutup. tenggelam. kalau ade pun sekolah bukak, suasana lengang. ramai pelajar yg terkandas di rumah masing2, sama ada rumah mereka ditenggelam air, atau jalan yg tenggelam..putus jalan perhubungan. bayangkan, kasut sekolah pun ntah ke mana hanyut..ditambah pula dgn huru-haranya hendak menyelamatkan barang-barang dari basah rosak dan hanyut. ramai yg beranggapan bencana kali ini yg paling teruk pernah melanda Kerteh. sebabnya, ramai yg tak menyangka, kawasan2 yg sebelum ni tak pernah tenggelam pon, (almaklumlah, kawasan bandar), jadi "kolam" jugak hari tu. betapa di situ dapat kita lihat, tiada apa yg mustahil dengan kuasa Allah. Musibah dan bencana sebagai ujian kepada kita, agar kita berbalik kembali kepada Allah. Dalam menghadapi ujian dan musibah ini, manusia boleh dibahagikan kpd 4 kelompok berdasarkan reaksi mereka.

1- MARAH
2- SABAR
3- REDHA
   4- SYUKUR


Firman Allah S.W.T, " Dan di antara manusia, ada org yang menyembah Allah dengan berada di berada di tepi, maka jika ia memperoleh kebajikan, tetaplah ia dalam keadaan itu, dan jika ia ditimpa sesuatu bencana, berbaliklah ia ke belakang. rugilah ia di dunia dan di akhirat. yang demikian itu adalah kerugian yg nyata..."
                                                                                                                                     [ Al-Hajj :11 ]



berbalik kepada 1 April 2011. bukan nak berbicara tentang "april fool". hanya coretan harian..ptg tu, kami 4 beradik duk main tembak2 pistol air di luar rumah. Mula-mulanya, idea si afiq, yg mengajak Hanisah main,..tp aku tgk, mcm tak brape seronok je diorang "main". jd, terus p carik pistol air dlm rumah, dan join skali untuk tambah "perencah" petang tu...aku team-up ngn hanisah, pakat tembak si afiq. puas hati nyakat dia...basah kuyup budak tu..haha. malangnya, tibe2 lepas tu, mereka berdua berpakat "membuli" aku pulak...hampeh. tpnye, seronok, sbb dah lame adrenalin tak rushing sebegini...I felt GREAT!!...tambah-tambah lagi, main tu dalam hujan renyai-renyai...heh.



- pakai "booster", tak aci, tembakan lagi kuat!!









- aku pnye 'canggih' sket. ni baru betul "pistol" air.......


note:- pembaziran air tidak berlaku (berlaku je, kurang la kot), kami pakai air hujan yg ditadah...
       - kepada Along, aku nak sgt tembak si Bug (kucing), tp die takde...haha, nasib dia baik kali ni..









6 comments:

Anonymous said...

bestnyer men tembak2..huhu..yana,sdeh plop tgok keteh banjir cam2..huhu..rndu kat keteh :(

Liyana Rosli said...

anonymous : tu la. mai la kerteh ni..heheh

..::fakHratu n@!mah muHad::.. said...

alahai... banjir sane..cyan sungguh.. umah ak x sempat naik air..sawah je pnoh... jngan main ujan lak! t demam..=)

Liyana Rosli said...

naimah: too late, aku maen dah pon ujan..haha

Anonymous said...

naimah:yana ni mmg..huhu..
yana:insyaAllah klau ayh ak dah bg green lite bawok kete..huhu..tadi ak dh bwk kete g jln2..huhu

BaiTiL a'tiQa said...

Semoga diberkati Allah...