" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Wednesday, January 12, 2011

- kita org paling BUSY...??! -

fuh, mmg minggu yg penuh cabaran..selepas begitu letih weekend lps, disambung pula dengan mcm2 hal yg kene bereskan...training SMAC;petang dan mlm.., kuiz, tutor assignment (perkara biase, semua student pnye routine), dilemma nk balik ke tak raya cina ( rindu nk jumpe mak ayah, adik n kucing!!! ),...dan sebagainye...sibuk sangatkah kite kalau nk dibandingkan dgn org lain?? akak tu penah ckp, kalau kite nk rase tenang dgn timbunan kerje yg perlu dibereskan di sisi,...fikir mcm ni...'ade org yg lagi busy dari aku..'...jgn dok nak pikir la pasal org yg lebih rilek dari kite. di sini lah konsep syukur kite guna pakai. syukur kerana kita sebenarnye dikurniakan Allah lagi banyak kesempatan berbanding sesetengah insan lain. ade sesetengah org hingga nk makan, minum, tidur dan tandas pon tak sempat disebabkan nk kejar masa melunaskan tugasan..




lecturerku penah ckp, : " kalau kita nk latih diri supaya lebih pandai manage masa, kene sibukkan diri dengan aktiviti2 persatuan atau kemasyarakatan.. dgn menjadi sibuklah, kita akan blajar menghargai setiap detik masa yg kita ada..kalau nk dibandingkan dengan org yg takde mane keje, duk rilek di bilik, main games, cafeworld(haha, aku pon same), browse internet, tdo, lepak2 borak2...mereka akn kurang hargai masa sbb mrk pikir, 'bnyk lg mase kite ade, nnti la buat tutor tu..'...".--hinggakan last2, yg busy tu lah yg siap lengkap HW nye, manakala yg rilek2 ni la yg tak siap lengkap HW nya...

kesimpulan yg dapat dibuat di sini adalah, jgn rase terbeban dengan pelbagai tugasan dan tanggungjawab yg kite perlu pikul ketika itu...sebaliknya, take it as a challenge,...ibarat apa yg selalu ust sya'ari abd rahman, motivator di I.P Minda Training consultancy, selalu highlightkan, bahawa 'kite ini ibarat sebiji bola di dlm air, lagi ditekan ke dlm air, lagi tu la kita menolak, menujah dengan kuat ke ats..!!! ' ....itulah kite yg sharusnya....lagi ditekan,dicabar,...lagi berpotensi untuk naik.....




sem 2 sudah menghampiri penghujungnya,..tinggal hanya lagi lebih kurang 4 minggu sbelum exam final. terase bersirap darah apabila memikirkan buku biology 2 yg kelihatan begitu tebal lagi untuk dikhatamkan dlm masa 4 minggu ni. subjek Religions in Malaysia yg akan bermulanya belajar tentang agama Christianity, Buddhism, Judaism dan mcm2 lg....mmg sah otakku kene upgrade RAM nya kepada 4GB...jika sebelum ini, hanya 2 GB...sekarang fasa pecutan....accelerating phase....tak boleh ketinggalan...!! perlu jana kekuatan untuk catch up with the others, or even exceed them....sekarang kalau pakai RAM 512MB akn diketawakan org....haha. even 1GB pon dah dikata lembap...so, mcm mane aku nk upgrade RAM ni???? hmmpphh, banyak yg perlu dikorbankan....adat hidup, nk senang, perlu susah dahulu....nk berjaya, perlu gagal dulu...nak bangun, perlu jatuh dahulu...itu common principal of SUCCESS....


- kan seronok kalau wujud butang mcm ni.takyah ade gabra2 kat depan dah....


kepada hafizah n syamira : sudah, jgn dikenang episode sedih kite sewaktu presentation on hinduism hari tu. masalah teknikal, dicampur pula dengan lack of practice, consultation,..campur gabra nyeh...fuh, mmg mimpi ngeri...tp takpe, kite struggle carik poin kot lain pulak. assignment, kuiz, n final exam....insya-Allah.

3 comments:

hamiz said...

kak yana,,
for real ustaz syaari duk depan tu,,
hebat2..
--cbuknye kite--
ermm,,,belum merase la~~

Anonymous said...

oh luper..komeng mrapu tue asal drpd anonymous yg namernyer
ms revo mrapu...=)

Anonymous said...

u r right!to train ouself on time management,clalah cbuk2 kan diri dgn plbagai prkara berfaedah!i have experienced it already...in da morning,i work,wake up early to make some home chores which basically a gud daughter do often..,then rush to work until 6.30p.m;in da night i take classes 8-10 pm,b4 sleeping surf internet n ready for tommorow..in da weekend,usrah n i do some community services..n soon i will take another class n license n yeah,muet..very busy..x merasa pown honeymoon lps spm..tapi serius..all of the activities make me more appericiate time much much better..which i need to as i;m not so cool in time management..=)please pray for me that i can keep precise on time better which is verry essential for a dai'e