" TRUST in Allah wont make the mountains smaller but make CLIMBING easier. DO NOT ask Allah for a lighter load, but ask Allah for a STRONGER BACK..."

Thursday, September 17, 2009

trial da habih....pekse beno plok..!!!

pekse trial baru abih. letih otok aku. selame dekat sebulan kene peroh otak. pekse ni penting, sebab tu kene wak molek. ape2 pon, aku dah cube, usaha dah, jadi kene tawakkal aje kepada Allah. Kalu Allah izinkan aku dpt result ok, ok lah, alhamdulillah. kalu Allah dok izin, kite kene terima je la, mungkin ade hikmah. atau ade lagi mane2 sudut hok kite kene beki diri sendiri. tapi yang paling penting, usahe dulu....

cakap pasal stadi, aku dapati, budak2 sekolah ade mcm2 tabiat belajar. aku cakap ni berdasarkn pengalaman sendiri. aku hidup kat skolah aku tu pon, dah ade mcm2 karenah belajar yg dpt aku tgk. ade yang suke stadi berkumpulan( study group) ramai2, ade hok stadi sorang, ade hok stadi stakat belek buku time nok pekse, ade hok stadi memanjang setiap mase dan mcm2 lagi stail stadi pelajr2 nih. heh. x kisah, setiap org ade care stadi masing2. tapi, yg jadi masalahnye, ade sesetangah drpd pelajar2 ni yg x tau nk sesuaikn care belajar mereka dengan persekitaran. contoh yg dpt aku bg, care belajar stadi group.....
mmg, aku x sangkal, cara ni mmg bagus la boh. cepat paham. tp, sebenarnye, sesetangah pelajar x sedo yg perbincangan mereka tu mengaco org lain. bayangkan, esok kite sume ade paper sejarah; subjek yg banyok kine bace, susoh...kite tgh bace bab2 hok kite dok bape paham lg,tgh semangat concentrate. tibe2, terdengarla perbincangan2 rakan2 anda. rancak soal- menyoal sesame mereka tentang subjek sejarah.mereka bincang bab lain dr kite tgh baca. mmg kaco tumpuan.heh, bile aku kabo gni, mesti ade hok kabo mula ke aku," g la bilik satdi"....heheh, mmg aku suke golek2 ah kalu ade org kabo g2 ke aku. pade pendapat aku, bilik stadi adalah umpama pasar bazar ramadhan, time waktu kemuncak...dlm kul 5.00-5.30 ptg. riuh rendah, huru hara sekelian dunia....tu la persepsi aku tentang bilik studi. jadi, aku kene lari mane lg untuk stadi dgn aman??? lepak tepi tangga?? aku da sokmo wak doh pon...kdg tu, rimas gok lame-kelamaan. aku ngaku, aku mmg jenis stadi sorang. ntah, bile stadi same2 ngan org lain, aku rase rendah, low aje. bile sume org start buke mulut nok bincang, aku rase mcm aku dok tahu mnde2 hok diorang bincang tuh....tu kelemahan aku...aku x berupaya nok ubahnye....

jadi, dlm permasalahan ini, sape yg harus dipersalahkan? atau, sumenye bersalah...bile aku mikir2, pg petang siang mlm, ape yg dpt aku simpulkan, kalu nok selesai masalah ni, semua org kene ade perasaan tolak ansur dan menghormati hak org lain." sume org nok berjaya".....ayat tu mmg aku ingat sokmo.

sini jugak aku nok kongsi, bagaimana tekad hati yg sunggoh2 nok cemerlang dlm kertas pekse, telah membuatkan kite snaggup untuk lupe tanggungjawab kite yg lain. dlm kite hidup sebagai seorang pelajar nih, bkn belajar sahaje tanggungjwb kite. kite ade bnyk lg amanah yg mesti kite jalankn. amanah dan tanggungjawab yg paling penting, yg mesti kite jaga, ialah kepada Allah S.W.T. pada aku, seseorang tu, belajar la banyok mane pon, sampai dok tido mlm, sampai cekung, lebam mata, tapi kalu dia lupe Allah, maka sia2 saje lah usahanya yg gigih menggunung tu slame ni. kite sebagai manusia ni, kene sentiasa ingat, "manusia hanya merancang, Allah jua yg menetukan" heh, kawan aku, Hawa Qilah, sokmo sebut ayat ni ke aku. heh, pentazkirah aku di kala ku lupe skek2....kesimpulannya, segalanya terjadi dgn kehendak Allah. kalu Allah kate dok, dok lah. kalu Allah kate ya, ye la jadinye.

pesana aku untuk sahabat- sahabatku sekalian, jgn lupekan Allah. jangan sebab kite stadi parok, tido pukul 3, 4 mlm, kite solat subuh lewat esok tu. jgn sebab nk kejar kejayaan dunia, kite abaikan kejayaan akhirat.." sesungguhnya, kejayaan akhirat itulah yg kekal abadi selamanya".....mungkin kite pikir, " time pekse je wak perangai g2... bese la lewat skek subuh"...ketahuilah anda semua, lame kelamaan, perbuatan2 buruk ini akan jd habit.......seelok-eloknya, kite baikilah diri kite semua sebelum hati kite dah ditutupi oleh titik2 hitam yg menghalang cahaya keimanan dr menembusinya........

1 comments:

syedkhairi said...

btol2..
kte hnya mrancang, allah mmnntukan (ayt hawa?)

smue org nk brjaye!

btw,
gud luck!
bgos gok bnony stadi sorg2 nih..

hheehe

:D